آش خیار جمبر یکی از غذاهای محلی استان مرکزی است
بلاگ

غذاهای محلی ایران: غذاهای سنتی استان مرکزی – آش خیار

آشنایی با غذاهای سنتی استان مرکزی به مرکزیت اراک

استان مرکزی در مرکز ایران و در جوار استان‌های قم، تهران، قزوین، همدان، لرستان و اصفهان واقع شده است. این استان تنوع شگفتی در طبخ آش‌های مختلف دارد. بخش مهمی از غذاهای محلی این استان را آش‌ها تشکیل می‌دهند. برخی از این آش‌ها عبارتند از: آش ترخینه با شکمبه، آش خیار، آش شیر، آش اشکنه (اوگرمه) و آش گندینه.

علاوه بر آش، استان مرکزی غذاهای محلی دیگری هم دارد که هر کدام دنیایی از طعم و رنگ هستند. رشته پلو، کوفته اراکی، گوشتابه اراکی، پتله پلو، دوغ گرمه، خورش فسنجان و کشک وکباب تتالی تنها بخش کوچکی از غذاهای محلی این استان هستند.

در ادامه سفرهای استان به استان برای معرفی غذاهای محلی ایران، امروز به استان اراک رفته و با طرز تهیه آش خیار آشنا می‌شویم.

مواد مورد نظر برای تهیه آش خیار

خیار چمبر ۱ کیلوگرم

آش خیار چنبر از غذاهای محلی استان مرکزی و شهر اراک است

گوشت ۲۰۰ گرم

گندم ۱ پیمانه

عدس ۱ پیمانه

نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری

پیاز ۳ عدد

سیر ۱۰ حبه

کشک ۱ پیمانه

پودر نان خشک ۲ قاشق غذاخوری

نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه آش خیار

عدس و گندم را از شب قبل خیس کرده و چند بار آب آن را عوض می‌کنیم تا به سرعت پخته شود. یک عدد پیاز را خرد کرده و با کمی روغن تفت می‌دهیم تا سبک شود. سپس گوشت را تکه تکه کرده و به آن اضافه می‌کنیم و تفت می‌دهیم. سپس ۳ لیوان آب به گوشت و پیاز اضافه می‌کنیم و اجازه می‌دهیم پخته شوند.

در این فاصله گندم و عدس را جداگانه در قابلمه می‌پزیم. در اواسط پخت گوشت، گندم و عدس را به آن اضافه می‌کنیم.

خیارها را پوست کنده و اگر تخم‌های درشتی دارند، از وسط نصف کرده و با قاشق تخم‌های آنها را خارج کرده سپس خرد می‌کنیم. در ادامه خیارها را در کمی روغن تفت می‌دهیم تا کمی نرم شوند.

۲ پیاز باقی‌مانده را همراه با سیرها خرد کرده و پس از تفت دادن نعناع و ادویه‌ها را به آنها اضافه می‌کنیم. در اواسط پخت گوشت، خیارهای تفت داده شده، پیاز و سیر را به آش اضافه می‌کنیم و اجازه می‌دهیم تا همه مواد به خوبی پخته شده و اصطلاحا آش جا بیوفتد.

در آخر می‌توان آش را با کشک، پیازداغ و سیرداغ تزیین و سرو کرد.

2 دیدگاه برای “غذاهای محلی ایران: غذاهای سنتی استان مرکزی – آش خیار”

  1. این آش یکی از آش‌های خیلی قدیمیه استان مرکزیه و چون خیار چنبر زیاد کشت میشده درست کردنش مرسوم بوده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *