طرز تهیه چکدرمه یکی از بهترین غذاهای محلی استان گلستان
بلاگ

غذاهای سنتی ایران: غذاهای محلی استان گلستان – چِکدِرمه

چکدرمه، یکی از محبوب‌ترین غذاهای محلی استان گلستان

ایران با توجه به فرهنگ‌ها و قومیت‌های مختلف، دارای تنوع غذایی بسیار بالاییست. به همین خاطر تصمیم داریم درمجموعه مقالات غذای محلی، هر بار به یک استان ایران سفر کرده و با غذاهای محلی نقاط مختلف کشور آشنا شویم. امروز هم به استان گلستان سفر کرده و با طرز تهیه یکی از معروف‌ترین غذاهای محلی استان گلستان، به خصوص بندر ترکمن و آق‌قلا به نام چکدرمه آشنا می‌شویم.

چکدرمه تا حدودی شبیه استامبولی پلو است. محلی‌های بندر ترکمن این غذا را با نام‌های چکدیرمه و چگدریمه هم می‌شناسند.  این غذا در قدیم درون دیگ خاصی به نام قازان طبخ می‌شده است. در ادامه با مواد اولیه و طرز تهیه چکدرمه آشنا می‌شویم.

قازان چیست؟
قازان یکی از ظروف چدنی اهالی بندر ترکمن است و به عنوان یکی از سوغاتی‌های این شهرستان شناخته می‌شود. با وجود انواع ظروف جدید، قازان همچنان در بین اهالی محلی بندر ترکمن محبوب است. از قازان برای طبخ انواع غذاهای محلی استان گلستان از جمله چکدرمه استفاده می‌شود. یکی از علل محبوبیت قازان، پخش یکنواخت حرارت است که برای پخت برنج بسیار ایده‌آل است.

قازان یکی از ظروف چدنی محلی شمال ایران، استان گلستان و ترکمن چای است
ظروف چدنی قازان

مواد لازم برای تهیه چکدرمه

برنج 5 پیمانه

گوشت قرمز نیم کیلو

رب گوجه فرنگی 3 قاشق غذاخوری

پیاز یک عدد متوسط

آب چهار پیمانه

نمک، زردچوبه، فلفل، ادویه پلویی به میزان لازم

طرز تهیه چکدرمه

ابتدا پیاز را نگینی خرد کرده و با روغن تفت می‌دهیم سپس گوشت قرمز را که در قطعات مناسبی برش داده‌ایم به پیاز اضافه کرده و کمی تفت می‌دهیم. در ادامه برای طعم‌دار شدن گوشت ادویه، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کرده و تفت می‌دهیم تا به خوبی عطر آن آزاد شود. در مرحله بعد نوبت به رب گوجه فرنگی می‌رسد. رب گوجه باید همیشه کمی تفت داده شود تا رنگ و عطر آن بهتر شده و طعم خامی آن از بین رود. پس رب هم اضافه کرده و کمی تفت می‌دهیم.

در این مرحله و پس از تفت دادن پیاز، گوشت، ادویه و رب، نوبت به افزودن آب می‌رسد. آب را اضافه کرده و درب قابلمه را می‌گذاریم. شعله را زیاد می‌کنیم تا آب به جوش بیایید، سپس شعله را کم کرده تا گوشت به آرامی با پیاز و ادویه‌ها بپزد و لعاب بیندازد.

پس از پخت گوشت‌ها، نوبت به اضافه کردن برنج می‌رسد. یکی از اصلی‌ترین دلایل طعم خوب چکدرمه، پخت برنج همراه با آب گوشت است. پس دقت کنید که آب گوشت به طور کامل تبخیر نشود. آب درون قابلمه باید به حدی باشد که پس از افزودن برنج، حدود یک بند انگشت روی آن آب باشد. اگر آب باقی مانده در قابلمه کمتر از این میزان بود، به آن آب جوش اضافه کنید. پس از ریختن برنج و آب، نمک هم اضافه کرده و با حرارت متوسط و درب ‌باز اجازه می‌دهیم تا برنج به خوبی جوشیده و ری کند.  پس از تبخیر آب، درب قابلمه و دم‌کنی را گذاشته و اجازه می‌دهیم تا در مدت 20 الی 30 دقیقه برنج به خوبی دم بکشد.طرز تهیه چکدرمه غذای محلی استان گلستان به همراه عکس و مواد اولیه

چکدرمه علی رغم دستور پخت آسان، طعم بسیار خوبی دارد. چکدرمه را می‌توان در کنار سبزی خوردن و دوغ سرو کرد. در دیگر رسپی‌های چکدرمه، می‌توان ماهی یا مرغ را جایگزین گوشت قرمز کرد.

در ادامه به استان‌های دیگر کشور چهارفصل ایران سفر کرده و با غذاهای جذاب و خوشمزه آنها آشنا شده‌ایم. استان مازندران، سمنان و خراسان شمالی که در جوار استان گلستان قرار دارند هم سفره‌های رنگین و تنوع غذایی بالایی دارند که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *